Hoefseminars
Tijdens twee intensieve dagen (zaterdag en zondag) wordt een diepgaand, maar makkelijk te begrijpen fundament gelegd over de anatomie, fysiologie en functionaliteit van de hoef en het hele paard.
Onze hoefseminars zijn spannend en leerzaam en worden gegeven in een plezierige omgeving. Alle (alle!) vragen zijn welkom. De cursusleiders hebben jarenlange ervaring met paarden en hoefgezondheid en zijn opgeleid volgens de principes van het E.I.P.P.
Langdurig goede hoornkwaliteit en loopcomfort van blote hoeven is gebaseerd op een nauwkeurige hoefverzorging. Voor het paard minstens zo belangrijk zijn echter passende leefomstandigheden, voldoende beweging over verschillende ondergronden en een bij het paard passende voeding. Alleen dan kunnen we gedomesticeerde paarden gezond houden c.q. weer gezond maken.
Sinds vele jaren revalideren (en documenteren) de E.I.P.P.-experts paarden die (deels) niet eens meer op ijzers kunnen lopen tot paarden die weer comfortabel op blote hoeven lopen. Met regelmaat overstijgen de resultaten de verwachtingen van de paardeneigenaren en andere betrokken deskundigen.
Vragen die wij onder andere tijdens het seminar beantwoorden:
- Hoe is de hoef opgebouwd en wat zijn de functies?
- Wat heeft een paard nodig om op blote hoeven over verschillende ondergronden te kunnen lopen (c.q. gereden worden)?
- Welke uitwerkingen hebben hoeven op lever, nieren, hart, huid, rug, ...?
- Hoe kan ik de kwaliteit van brokkelende hoeven beduidend verbeteren?
- Hoe komt het dat mijn paard scheuren in het hoorn heeft?
- Waarom heeft mijn paard rotstraal en hoe kan dit verholpen worden?
- Kunnen paarden met ernstige ziektebeelden, zoals hoefbevangenheid of hoefkatrolontsteking, door passende hoefverzorging weer gezond worden?
- Wanneer is het gebruik van hoefschoenen zinvol?
- Klopt het dat hoefijzers minder goed zijn voor de gezondheid van paarden?
Daarnaast is er veel ruimte voor vragen van de deelnemers.
Seminaropbouw
Anderhalve dag diepgaande theorie over hoefgezondheid en aanverwante onderwerpen.
Een halve dag praktijk. Tijdens het praktijkgedeelte doen we een sectie van het onderbeen om de anatomie en fysiologie nog beter te kunnen begrijpen. Hierna wordt een demonstratiebekapping op een kadaverhoef gegeven en zetten wij de opgedane kennis en inzichten op kadaverhoeven om in de praktijk. Je gaat dus zelf aan het werk met een kadaverhoef. Gereedschap (messen en een rasp) en handschoenen graag zelf meebrengen. Voor diegenen die nog geen messen of rasp bezitten, is er materiaal te leen.
Documentatie:
Tijdens het seminar ontvangt u een interessante hand-out met de besproken onderwerpen.
Plaats:
E.I.P.P. Europäisches Institut für Pferdephysiologie GmbH
fon: 0049 (0) 65 57 – 90 19 51 0
fax 0049 (0) 65 57 – 90 19 52 2
Hüllscheider Weg 2
D-53940 Losheim
Tijden:
1. dag: 10.00 -17.00 uur
2. dag: 09.30 -16.00 uur
NB! Dit seminar is geen opleiding en leert je ook niet om na twee dagen zelf paarden te kunnen bekappen! Wat dan wel? Je doet diepgaande kennis op van hoef- en paardengezondheid. Het oefenen op kadaverhoeven kan mensen die al bekend zijn met de hoefverzorging en/of al zelf bekappen uiteraard helpen hun technieken te verfijnen maar de praktijk is eerste instantie bedoeld om het herkennen van hoefstructuren te scholen.
Klik hier voor de datum's en boekingsmogelijkheden